We gaan ons bedrijf overlaten aan de volgende generatie. Hoe pakken we dit best aan?

Volgende
Vorige
We gaan ons bedrijf overlaten aan de volgende generatie. Hoe pakken we dit best aan?

Vraag & antwoord

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om je bedrijf over te laten aan de volgende generatie:
  • Maak een overdrachtsplan: Maak een overdrachtsplan waarin staat hoe het bedrijf overgedragen zal worden aan de volgende generatie. Dit plan kan onder andere informatie bevatten over de financiële en juridische aspecten van de overdracht, de rol van de huidige eigenaar in het bedrijf na de overdracht, en de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de nieuwe eigenaar. Dit plan gaat over timing, mijlpalen en intenties. Het is niet het juridische document van overdracht (hierna). Maak hierbij gerust gebruik van een business coach, die je door de projectmatige stappen van het proces kan loodsen.
  • Maak een overdrachtscontract: Maak een overdrachtscontract waarin de voorwaarden van de overdracht worden vastgelegd. Dit kan onder andere informatie bevatten over de financiering van de overdracht, de verdeling van aandelen, en eventuele garanties of afspraken over de toekomstige werking van het bedrijf. Hierin kan je andere elementen steken die je meeneemt uit het overdrachtsplan of de voorbereidende gesprekken. Dit document laat je opstellen door een externe fiscaal-juridische expert.
  • Voorbereiding van de nieuwe eigenaar: Zorg ervoor dat de nieuwe eigenaar voldoende kennis en vaardigheden heeft om het bedrijf te leiden. Dit kan door middel van opleidingen, stages of het geleidelijk laten overnemen van verantwoordelijkheden, al dan niet tijdens een “proefperiode” waarna de overdracht al dan niet kan gefinaliseerd worden op basis van de bereikte resultaten.  
  • Betrek de medewerkers: Betrek de medewerkers bij het overdrachtsproces en zorg ervoor dat zij op de hoogte zijn van wat er gaande is. Dit kan helpen om eventuele zorgen of onzekerheid bij de medewerkers weg te nemen en om hun betrokkenheid en loyaliteit te behouden.
  • Zoek professioneel advies: Zoek professioneel advies van een advocaat, accountant of andere fiscaal-juridische specialist om ervoor te zorgen dat de overdracht soepel verloopt en dat alle belangrijke aspecten worden afgedekt.
Het is belangrijk om vroegtijdig te beginnen met het plannen van de overdracht van het bedrijf aan de volgende generatie, zodat je voldoende tijd hebt om alles goed voor te bereiden en om eventuele knelpunten op te lossen. Maar misschien is dit wel de belangrijkste tip: denk logisch & pragmatisch na en laat je in dit proces niet leiden door emoties.
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
We gaan ons bedrijf overlaten aan de volgende generatie. Hoe pakken we dit best aan?
Yasmina Vlaeminck
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.