Waar kan ik snel kosten binnen mijn bedrijf verminderen?

Volgende
Vorige
Waar kan ik snel kosten binnen mijn bedrijf verminderen?

Vraag & antwoord

KMO's gaan soms door woelige (financiële) wateren. Is er een urgente noodzaak of wil je duurzaam werken aan je rentabiliteit? Dit zijn enkele manieren waarmee je aan de slag kan:
  • Kijk beter naar je inkopen: Je kunt kosten verminderen door beter te kijken naar wat je koopt en waar je het vandaan haalt. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar goedkopere leveranciers of bulkinkopen (al dan niet met collega’s) doen om korting te krijgen. Hou uiteraard steeds rekening met de kwaliteit die je nastreeft alsook met de dienstverlening die bij je inkopen komt: het goedkoopste is niet steeds het goedkoopste op termijn. Lange-termijn relaties (aankoopbeloftes) bespreken met je leveranciers kan ook leiden tot een verlaagde aankoopprijs. Kijk ook naar de leveringskosten van bepaalde leveranciers: kan je het goedkoper doen door bvb zelf de logistiek te organiseren?  
  • Monitor frequent je energiekosten: Het is vandaag een no-brainer, maar je kan kosten verminderen door beter te kijken naar je energieverbruik (of verlies) en te zoeken naar manieren om dit te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld energiezuinigere apparatuur aanschaffen of het gebruik van energie verminderen door bijvoorbeeld de verlichting te dimmen als dit niet nodig is. Automatisatie kan hierbij helpen en heb je schrik voor die “grotere” investering voor je gebouw te energievriendelijker te maken, weet dan dat hiervoor door verschillende banken speciale financieringsmogelijkheden worden aangeboden.
  • Personeelskosten: Kijk frequent naar de rentabiliteit van je medewerkers. Er is niets mis met een frequente opfrissing van het nut van een financiële relatie die je hebt met een werknemer, zolang die maar transparant én respectvol gebeurt. Jij hebt immers je verantwoordelijkheid naar je bedrijf. Opgelet: een medewerker of functie kan een lagere rentabiliteit hebben die niet gekoppeld is aan de prestaties van de persoon: zo kan er door de jaren heen een verbetering zijn gekomen via automatisatie die het werk serieus verminderde, minder aanvraag zijn voor een specifieke dienstverlening, … Daarenboven is besparen op medewerkers soms ook gewoon een opportuniteit om te groeien: vaak kunnen mensen met veel ervaring in je bedrijf een andere of nieuwe rol opnemen die extra groei ondersteunt. Zo bespaar je nominaal niet direct op kosten, maar genereer je wel openingen om nieuwe winsten.
  • Durf langdurig lopende zaken bekijken, zo ook je huisvestingskosten: Je kunt kosten verminderen door beter te kijken naar je huisvestingskosten en te zoeken naar manieren om dit te verminderen. Zo zijn er tegenwoordig expert-bedrijven die jou kunnen helpen met het herwerken van jouw bedrijfsgebouw en/of kunnen helpen met een herlokalisatie. Durf ook 'outside-the-box' denken: misschien zit er potentieel in die extra vrije ruimte? 
  • Uiteraard moet je ook kijken naar de processen die in je bedrijf lopen. Zijn ze nog van deze tijd? Is procesoptimalisatie niet aan de orde? Vaak verliezen we nieuwe methodes of technologieën uit het oog omdat we er simpelweg de tijd niet voor hadden…
  • Verborgen kosten: het grote woord is uit de kast; maar hoe begin je hieraan? Hier laat je je best bijstaan door organisatie-experten. Zij hebben immers de ervaring om uit een amalgaan van inefficiëntie, gestapelde kleine aankopen, verouderde prijszettingen, enz. een overzicht te maken op maat van jouw bedrijf.
Uiteraard zijn er nog vele andere “kleinere” zaken die relevant kunnen zijn. Maar opgelet: zorg dat je niet vervalt in micro-management bij het controleren van kleinere aankopen; je tijd is immers ook geld waard. Hiervoor bedenk je beter een systematiek met budgetten, eerder dan aankoop per aankoop te analyseren en controleren.
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
Waar kan ik snel kosten binnen mijn bedrijf verminderen?
Eric Jacops
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.