Wat zijn de belangrijkste punten waar ik moet op letten bij het opbouwen van mijn IT-infrastructuur voor mijn bedrijf?

Volgende
Vorige
Wat zijn de belangrijkste punten waar ik moet op letten bij het opbouwen van mijn IT-infrastructuur voor mijn bedrijf?

Vraag & antwoord

De creatie, of herdefinitie, van je IT-infrastructuur, is een vraagstuk waar vele KMO’s mee geconfronteerd worden. Hoe zijn we zeker dat het voldoet? Hoe zorgen we ervoor dat het ge-aligneerd is met onze noden? En soms ook: hoe zorgen we ervoor dat we niet in overkill gaan? Volgende zaken kan je alvast meenemen:
  • Bedrijfsdoelen: Het is belangrijk om te bepalen wat je bedrijfsdoelen zijn en hoe je IT-infrastructuur daarbij kan helpen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen of je behoefte hebt aan een cloud-oplossing of dat je liever lokale servers hebt, maar ook welke omgeving je voorkeur wegdraagt (bvb Microsoft 365, Google Workspace, …). Laat je hiervoor bijstaan door een onafhankelijk organisatie-expert of business analyst alvorens je de technische toer opgaat.
  • Schaalbaarheid: Zorg ervoor dat je IT-infrastructuur op een schaalbare manier is opgebouwd, zodat je gemakkelijk kunt uitbreiden als je bedrijf groeit. Vaak bereiden we ons hier niet genoeg op voor of we gaan al te ver met uitgebreide licenties die we eigenlijk op dat moment niet nodig hebben.  
  • Beveiliging: Zorg ervoor dat je IT-infrastructuur voldoet aan de nodige beveiligingseisen en dat je data en systemen goed beveiligd zijn. We horen genoeg wat hackers tegenwoordig kunnen aanrichten aan schade: hierin investeren is kwestie van gezond boerenverstand.
  • Connectiviteit: Zorg ervoor dat je IT-infrastructuur voldoende connectiviteit heeft om al je medewerkers te ondersteunen en dat je voldoet aan de nodige internetbandbreedte-eisen. Niet enkel op de bedrijf-site(s), maar ook bij de thuiswerkers of op de baan kan dit soms problemen stellen. Vraag garanties aan je IT-expert, niet enkel over de snelheid maar ook over het volume en de continuïteit van de beschikbaarheid (bvb back-up internet-verbinding).
  • Onderhoud: Zorg ervoor dat je regelmatig onderhoud uitvoert aan je IT-infrastructuur om problemen te voorkomen en om de prestaties te verbeteren. Het aantal updates van soft- en hardware is niet meer bij te houden. Het bijhouden van een lijst aangaande je hardware en software kan als een goede basis dienen om een onderhoudscontract met een gespecialiseerd bedrijf aan te gaan.  
  • Budget: Houd rekening met je budget bij het opbouwen van je IT-infrastructuur en bepaal wat je kunt betalen voor hardware, software en onderhoud. Kijk hier vooral naar de rentabiliteit en niet enkel naar het pure kostenplaatje.
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
Wat zijn de belangrijkste punten waar ik moet op letten bij het opbouwen van mijn IT-infrastructuur voor mijn bedrijf?
Dirk Verhetsel
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.