Hoe weten we zeker dat we de juiste persoon aanwerven?

Volgende
Vorige
Hoe weten we zeker dat we de juiste persoon aanwerven?

Vraag & antwoord

Het kiezen van de juiste kandidaat voor een vacature kan soms moeilijk zijn en het is begrijpelijk als je al een paar keer de mist in bent gegaan. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je de juiste persoon kiest voor de vacature:
  • Stel duidelijke eisen: Zorg ervoor dat je duidelijke eisen hebt voor de vacature en dat deze in de vacaturetekst vermeld staan. Dit kan helpen om de juiste kandidaten aan te trekken en ongeschikte kandidaten af te schrikken.
  • Maak gebruik van meerdere selectiemethoden: Door gebruik te maken van verschillende selectiemethoden, zoals cv-screening, telefonische screening, online tests en face-to-face gesprekken, kun je een goed beeld krijgen van de kandidaten en hun vaardigheden.  
  • Voer referentiechecks uit: Vraag om referenties van de kandidaten en neem contact op met deze referenties om meer te weten te komen over de werkervaring en vaardigheden van de kandidaten. Vaak staan de vorige werkgevers je met plezier te woord, en wie weet komt er nog een andere opportuniteit uit voort…
  • Praat over een “proefperiode”: Als het mogelijk is, bied dan een proefperiode aan om de kandidaat in het echt te zien werken en te zien of hij/zij geschikt is voor de functie. Hoewel deze op zich juridisch niet meer bestaan, kan je wel in een initiële periode een lager loon overeenkomen zodanig dat de opzegvergoeding draaglijker is voor je bedrijf. Belangrijk bij zo’n afspraak is dat je daarover transparant communiceert met de (potentiële) medewerker, bij akkoord van hem of haar daarna je woord houdt en het beloofde loon correct (én vanaf het overeengekomen moment) toekent.
  • Luister naar je intuïtie: Ten slotte is het belangrijk om naar je intuïtie te luisteren. Als je het gevoel hebt dat de kandidaat niet geschikt is, is het wellicht verstandig om verder te zoeken naar andere kandidaten.
Het is belangrijk om te onthouden dat het aanwervingsproces niet perfect is en dat het soms nodig is om meerdere kandidaten te interviewen voordat je de juiste persoon vindt. Door het proces grondig aan te pakken en gebruik te maken van verschillende selectiemethoden, kun je echter de kans vergroten om de juiste persoon te vinden voor de vacature.
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
Hoe weten we zeker dat we de juiste persoon aanwerven?
Yasmina Vlaeminck
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.