Wat zijn de belangrijkste elementen in een businessplan en waarom?

Volgende
Vorige
Wat zijn de belangrijkste elementen in een businessplan en waarom?

Vraag & antwoord

Een businessplan is een document waarin staat wat het bedrijf doet, wat de doelen zijn, hoe het geld zal worden gebruikt en hoe het bedrijf zijn doelen gaat behalen. De belangrijkste elementen in een businessplan zijn:
  • Executive Summary: Dit is een samenvatting van het hele businessplan en is bedoeld om de lezers (directie, aandeelhouders, investeerders of leners) te overtuigen om verder te lezen.
  • Company Description (Omschrijving bedrijf): In dit hoofdstuk beschrijf je het bedrijf, zoals wat het doet, wie er werken en hoe het is opgezet. Gebruik hiervoor zoveel mogelijk feitelijk gebruikte documenten zoals het organigram, enkele cruciale functiefiches, het bedrijfsproces (op het hoogste niveau) ofte Sales-Cash Flow alsook andere documenten die de interne werking van je organisatie beschrijven.
  • Market Analysis: In dit hoofdstuk beschrijf je de markt waarin het bedrijf opereert, zoals de grootte van de markt, de concurrenten en de behoeften van de klanten. Zo je kan, probeer je (huidige en toekomstige) marktpenetratie mee te geven: dit geeft een blik op de haalbaarheid.
  • Product of dienst: In dit hoofdstuk beschrijf je wat het bedrijf te bieden heeft, zoals het product of de dienst en hoe het zich onderscheidt van de concurrenten. USP’s en CA’s (competitive advantages) zijn makkelijke kapstokken als start hiervoor.
  • Marketing& Sales: In dit hoofdstuk beschrijf je hoe je het product of de dienst gaat verkopen en aan wie. Vergeet hier zeker niet je doelgroepen reeds op te delen en om te zetten in DGD’s (Doelgroepdefinities). Je kunt ook een marketingplan opstellen en laten zien hoe je de klanten gaat bereiken en met welke vooropgestelde succesratio.
  • Financieel Plan: In dit hoofdstuk beschrijf je hoe het bedrijf geld zal verdienen en hoe de financiële situatie zal zijn in de toekomst. Dit kan onder meer een prognose van de inkomsten en uitgaven, een balans en een kasstroomoverzicht bevatten. Laat je hierbij bijstaan door je accountant: zij zijn immers dé experten bij uitstek om een vertaling te maken van je business plan naar realistische boekhoudkundige cijfers en kunnen je (ook bij onderhandelingen) bijstaan met meer fiscaal-technische uitleg.
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
Wat zijn de belangrijkste elementen in een businessplan en waarom?
Yasmina Vlaeminck
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.