Heeft het nut om een systeem rond budgetten in onze KMO in te voeren?

Volgende
Vorige
Heeft het nut om een systeem rond budgetten in onze KMO in te voeren?

Vraag & antwoord

Het kan nuttig zijn om “budgetten” in te voeren, ook als u een kleine of middelgrote onderneming (KMO) heeft. Een budget is een financiële planningstool waarmee u kunt bepalen hoeveel geld u kunt uitgeven, waaraan, met welke rentabiliteitsfactor en hoe u het geld wilt gebruiken om uw doelen te behalen. Het opstellen van een budget kan helpen om uw financiële situatie te beheersen en om ervoor te zorgen dat u niet te veel geld uitgeeft.

Er zijn een aantal voordelen van het opstellen en volgen van een budget:

  • Het helpt u om uw financiële doelen te bepalen en om te werken aan het behalen hiervan.
  • Het geeft u inzicht in uw inkomsten en uitgaven, zodat u beter kunt begrijpen hoe het geld gespendeerd wordt. Zo kan u inzicht krijgen in welke uitgaves ook werkelijk (en in welke mate) rendabel zijn.
  • Het laat u toe om gedeeltelijke onafhankelijkheid te bieden aan bepaalde functies in uw bedrijf: zij kunnen, binnen het kader van hun eigen verantwoordelijkheid en met inachtname van bepaalde regels, zelf beslissen over de invulling van een budget. Zij nemen dan ook de verantwoordelijk op om de vooropgestelde doelen verbonden aan dit budget te halen. Dit wordt frequent toegepast in een Profit & Loss afdeling.
  • Het kan u helpen om beter te anticiperen op toekomstige uitgaven en om financiële tegenvallers op te vangen. Zorg er dan ook voor dat deze cijfers duidelijk en continu leesbaar zijn in een duidelijke rapportering of KPI dashboard. Probeer de cijfers dan ook niet enkel puur boekhoudkundig, maar vooral zakelijk te bekijken.
  • Het kan u helpen om te bepalen waar u kunt bezuinigen om geld te besparen. Uitgaves met weinig return, direct of indirect, komen dan automatisch bovendrijven.
Zodra u uw budget hebt opgesteld, is het belangrijk om het te volgen om ervoor te zorgen dat u op koers blijft om uw doelen te behalen. Maak regelmatig aantekeningen durf uw budgetten bij te sturen waar nodig. Het kan nuttig zijn om ondersteuning in te roepen bij het opbouwen van uw budgetten: zo voorkom je valkuilen en ga je het traject in met meer vertrouwen!
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
Heeft het nut om een systeem rond budgetten in onze KMO in te voeren?
Dirk Verhetsel
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.