Hoe kan een KMO snel en makkelijk zijn productiviteit verhogen?

Volgende
Vorige
Hoe kan een KMO snel en makkelijk zijn productiviteit verhogen?

Vraag & antwoord

Als KMO denken we frequent aan manieren om onze omzet, efficiëntie en winst te verhogen. Vaak ontbreekt ons hier echter de tijd voor. Hier vind je alvast enkele manieren waarop een onderneming snel en makkelijk haar productiviteit kan verhogen:
  • Het optimaliseren van processen: Door processen te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat ze efficiënter en effectiever worden uitgevoerd. Opnieuw is meten hier belangrijk: voer operationele KPI’s in en meet deze op een continue basis. Let op dat je niet aan procesoptimalisatie of organisatie verbetering doet in het oneindige: op een bepaald moment is het “goed genoeg” en staat het werk om verder te verbeteren niet meer in balans met de verkregen “winst”.
  • Het automatiseren van bepaalde taken: Door bepaalde taken te automatiseren, kun je tijd besparen en de productiviteitverhogen. Laat je hier begeleiden door iemand die een brug kan slaan tussen watje nodig hebt (functioneel) en wat de IT-technische realiteit is. Opgelet voorde verkopers van ‘tools’: vaak lossen deze “one-size fits all”-tools niet écht op wat je nodig hebt en/of zorgen ze zelfs voor meer werk (en frustraties op de werkvloer).
  • Het inzetten van technologie: Buitensoftware voor je organisatie, bestaat er een keur van mogelijkheden die ook fysiek ondersteuning kunnen bieden. Denk hier maar aan machinepark-verbeteringen, nieuwe technologieën (bvb Artificiële Intelligentie) of slimme toestellen. Laatje hier bijstaan door experten die effectief weten wat er beweegt zodat je zeker bent van de toepasbaarheid (en het effectieve nut) van een oplossing.
  • Het aanpassen van de werkomgeving: Door de werkomgeving aan te passen, zoals het verbeteren van het licht of het verminderen van afleiding, kun je de productiviteit verhogen. Het is aangewezen in deze om je medewerkers mee te nemen in dit verhaal door een kleine enquête; zij kunnen soms kleine veranderingen aanreiken waar je nog niet aan had gedacht, maar die voor hen een immens toegevoegde waarde hebben.
  • Het aanbieden van training: Door het aanbieden van training aan het personeel, kun je ervoor zorgen dat ze beter in staat zijn om hun werk te doen en de productiviteit te verhogen. Zorg er wel voor dat je dit doet binnen het kader van een weldoordacht competentiemanagement. Zo heeft het bvb geen nut op een boekhouder op cursus “bananenverkoop” testuren 😉
In samenvatting kun je de productiviteit dus verhogen door processen te optimaliseren, bepaalde taken te automatiseren, technologie in te zetten, de werkomgeving aan te passen en training aan te bieden. Door een combinatie van deze maatregelen te nemen, kun je de productiviteit van je onderneming snel en makkelijk verhogen.
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
Hoe kan een KMO snel en makkelijk zijn productiviteit verhogen?
Yasmina Vlaeminck
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.