Waar moet je op letten bij het opmaken van een marktanalyse voor jouw bedrijf?

Volgende
Vorige
Waar moet je op letten bij het opmaken van een marktanalyse voor jouw bedrijf?

Vraag & antwoord

Een marktanalyse is een document waarin je de markt waarin jouw bedrijf opereert in kaart brengt. Bij het opmaken van een marktanalyse moet je op de volgende zaken letten:
  • Definieer het doel van de marktanalyse. Waarvoor ga je de marktanalyse gebruiken? Te vaak starten we met een marktanalyse zonder te onderkennen waarvoor we het finaal nodig hebben. Kennis van het doel zorgt ervoor dat bepaalde nuances kunnen aangebracht worden, bevragingen of cijfers specifiek opgesteld worden, enz.
  • De grootte van de markt: Het is belangrijk om te weten hoe groot de markt is waarin jouw bedrijf opereert, zodat je kunt inschatten hoeveel klanten je kunt bereiken en hoe groot de vraag naar jouw producten of diensten is. Nuttig hierbij is een inschatting te maken van je marktpenetratie zodat je je al kan afzetten tov je concurrenten.
  • De concurrentie: Het is belangrijk om te weten wie je concurrenten zijn en wat zij te bieden hebben. Zo kun je beter begrijpen hoe je je kunt onderscheiden en wat de sterktes en zwaktes zijn van jouw bedrijf ten opzichte van de concurrenten. Deze gevoelige informatie is onder meer cruciaal bij het opstellen van je bedrijfsstrategie en marketingaanpak.
  • De behoeften van de klanten: Het is belangrijk om te weten wat de behoeften en wensen van de klanten zijn, zodat je hierop kunt inspelen en ervoor kunt zorgen dat je aanbod aansluit bij wat de klanten willen. Het gebruik van je doelgroepdefinities (DGD’s) is hierbij uiteraard fundamenteel, anders is de koppeling tussen klant en product/dienst irrelevant.
  • De markttrends: Het is belangrijk om te weten wat de markttrends zijn, zodat je kunt inspelen op veranderende behoeften en vraag en kunt anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Maak hierbij gebruik van relevante cijfers en gegevens. Zoek naar betrouwbare bronnen van informatie, zoals andere marktonderzoeken, brancheverenigingen en overheidsinstanties.
  • De marktomgeving: Het is belangrijk om te weten wat de marktomgeving is, zoals de economische omstandigheden, de wet- en regelgeving en de demografische kenmerken van de klanten.
Het is belangrijk om regelmatig je marktanalyse te updaten, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen in de markt. Zo kun je tijdig bijsturen en blijf je relevant voor je doelgroep.
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
Waar moet je op letten bij het opmaken van een marktanalyse voor jouw bedrijf?
Willem Billiet
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.