Wat is het verschil tussen een evaluatie- en een functioneringsgesprek?

Volgende
Vorige
Wat is het verschil tussen een evaluatie- en een functioneringsgesprek?

Vraag & antwoord

Een evaluatiegesprek is een gesprek waarbij de prestaties van een werknemer worden geëvalueerd. Het doel van dit gesprek is om te beoordelen hoe de werknemer zijn of haar werk heeft gedaan en om te bepalen wat er goed is gegaan en wat er verbeterd kan worden. Een functioneringsgesprek is een gesprek waarbij de werknemer en de leidinggevende samen bespreken hoe de werknemer zijn of haar werk doet en hoe het werk beter kan worden uitgevoerd. Het doel van dit gesprek is om te bepalen hoe de werknemer zich kan ontwikkelen en hoe hij of zij beter kan functioneren op de werkplek.

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een evaluatiegesprek en een functioneringsgesprek:

  • Doel: Zoals eerder vermeld, heeft een evaluatiegesprek als doel om de prestaties van een werknemer te beoordelen, terwijl het doel van een functioneringsgesprek is om te bespreken hoe de werknemer zich kan ontwikkelen en beter kan functioneren op de werkplek.
  • Timing: Evaluatiegesprekken worden meestal eenmaal per jaar gehouden, terwijl functioneringsgesprekken meestal periodiek worden gehouden, bijvoorbeeld eens per kwartaal of eens per half jaar.
  • Deelnemers: Bij een evaluatiegesprek nemen meestal alleen de werknemer en de leidinggevende deel, terwijl bij een functioneringsgesprek ook HR of andere relevante partijen kunnen deelnemen.
  • Documentatie: Bij een evaluatiegesprek wordt meestal een formeel document opgesteld met de resultaten van het gesprek, terwijl bij een functioneringsgesprek meestal alleen aantekeningen worden gemaakt.
Het is belangrijk om te onthouden dat beide gesprekken kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van een werknemer en aan de prestaties van het bedrijf. Het is daarom aan te raden om zowel evaluatie- als functioneringsgesprekken regelmatig te houden.
Opgelet: alle informatie op deze website is informatief. Elke organisatie is uniek en verdient een eigen aanpak. Op geen enkele wijze kan Thenable verantwoordelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik of resultaten die voortvloeien uit een verkeerde uitvoering. We hopen van harte dat je wat extra informatie hebt en delen graag onze kennis daarvoor!
Bedankt om voor het vele werk van onze medewerkers het copyright van deze teksten te respecteren.
Ik heb een vraag
Wat is het verschil tussen een evaluatie- en een functioneringsgesprek?
Eric Jacops
Een vraag?
Ik help u graag verder!
Contacteer een expert
yasmina vlaeminck
Kunnen we u helpen?
Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere koffie!
Contacteer ons
Ook interessant voor u:
logo 365 business coaching
365° Business Coaching
is een onderdeel van

Thenable bv
Z.3 Doornveld Unit 9 163.01.02
B-1731 Zellik
© 2023 Thenable bv - Alle rechten voorbehouden
Alle teksten op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en eigendom van Thenable BV.
Het is niet toegestaan om de teksten op deze website te kopiëren, te verspreiden of op enige andere manier te gebruiken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Thenable BV.